Hur många Jonas behöver vi för att förändra världen?

 In Föräldravrålet/blogg
Foto Alf Bergstrand

Alf Bergstrand

Jag har en kompis som heter Jonas. För drygt två år sedan bestämde han sig för att sätta upp solpaneler på sitt tak. Som förälder till sex barn kände han att han borde tänka lite extra på framtiden. Dessutom tyckte Jonas att alla som hade möjlighet borde ta ansvar för att producera ren energi.

På det egna taket satt så efter några månader 18 solcellspaneler. Paneler som så fort solen visade sig producerade 100 % ren energi! Inget kol och ingen olja behövde längre förbrännas för att Jonas skulle få el till sin spis, kylskåp och tvättmaskin. Ett litet bidrag till en bättre värld!

Att smälla upp solceller på taket är inget som går obemärkt förbi. Plötsligt kom frågor från både den ena och den andra. Jonas ”eltak” var nu det givna samtalsämnet på gatan!

– Varför då?
– Hur då?
– Men när det är molnigt och på vintern när det är mörkt?
– Och på sommarn då, när man knappt är hemma och solen skiner som bara den – vad gör du då?

Intresset var stort. Större än förväntat. Kanske fanns det ett så stort intresse så att man kunde göra ett större, gemensamt projekt. Jonas hade ju gjort en vända på egen hand genom alla byråkratiska processer och lärt sig tillräckligt mycket för att kunna lotsa en grupp genom processen. Kanske kunde man dessutom få ett bättre pris om man beställde många tillsammans.

Varför inte låta en idé bli till handling? Ett enkelt informationsblad delades ut i närområdet. Alla intresserade välkomnades till församlingssalen i den närliggande kyrkan för att få information om projektet. Och visst fanns intresset. På kvällen dök ett tjugotal personer upp. Det hela mynnade ut i en gemensam beställning och i november 2015 fanns det ytterligare tio hus i södra Uppsala som producerade sin egen 100 % rena el.

Nu har det gått några månader. Förra veckan ordnade Jonas två nya kvällar i kyrkan. Över 70 personer kom, lyssnade, frågade och diskuterade. Hur många nya hus kommer prydas av solceller i slutet av våren? Som det ser ut blir det ytterligare ett 20-tal.

Jonas första solcellsprojekt ledde till att ett hus, hans eget, fick solceller. Det följande projektet gav ytterligare tio hus, och nu ser det ut som att dubbelt så många hus blir med solcellsel. Vad händer sen?

För mig är Jonas inte bara en kreativ entreprenör, han är först och främst en bild av vad den lilla människan kan åstadkomma när han/hon vill arbeta tillsammans med andra människor mot ett gemensamt och större mål. Jonas visar att det går. Han är en katalysator, den som får det som annars inte skulle ha hänt att hända. Jonas projekt visar att saker kan förändras, att det är möjligt sprida goda idéer vidare – som ringar på vatten.

Hur många Jonas behöver vi för att förändra världen? Hur många katalysatorer behöver vi för att skapa en värld där den energi vi behöver är 100 % ren? Många! Så låt all din fantasi, kreativitet och entreprenörskap flöda. Tillsammans är vi just så många som behövs!

Alf Bergstrand

vrålar för Hugo, Joel och Clara (13, 19 och 22) samt för en hel flock med 11-åriga Upptäckarscouter

Ps! Det finns två förutsättningar som har gjort Jonas solenergiprojekt mycket lättare. För det första är kostnaden för det nödvändiga bygglovet noll kronor, för det andra har kommunen satsat på att ta fram en solkarta där solenergin för varenda tak finns markerad. För att få fart på solenergirevolutionen i Sverige behöver alla kommuner följa Uppsalas goda exempel. Nu!

För dig som är intresserad av att fördjupa dig mer i Jonas specifika projekt kan du gå in på facebook.com/groups/ValsatraSolenergi/, och för dig som vill titta på Uppsalas vackra solkarta titta här.

Recent Posts
Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt