2012

Föräldravrålet bildas av ett gäng vanliga föräldrar som fått nog av att så lite görs för att rädda klimatet.


2013


-I vår första kampanj i år, Stora Vråldagen, bad vi våra vrålare att dela med sig av foton och teckningar på de som de vrålar för.

-I maj drog vi igång vår Värva En Man-kampanj på Facebook, då vi ville uppmärksamma att de flesta som stödjer Föräldravrålet är kvinnor – något vi ville balansera med den här specifika kampanjen för att få med oss fler män.

-I vår tredje kampanj, Bli Ditt Barns Röst För Klimatet, samlade vi ihop fantastiska 103 200 kronor (många bäckar små från 467 personer) till vår crowdfinansierade busskampanj i Storstockholm, vilken nådde över 800 000 personer i kollektivtrafiken under en veckas tid. Kampanjen innebar att vi fick en hel del nya vrålare, vilket var ett av målen. Det andra målet var att visa våra politiker att vi finns och att vi är en röst att räkna med i klimatdebatten.

-Vi skrev också ett öppet brev till Sveriges politiker, samt uppmanade alla Föräldravrålare att skicka en nyårshälsning till ett eller flera riksdagspartier ”med en stark önskan om att ni gör klimatet till första prioritet från 2013 och framåt”.

-Under hösten blev också vår allra första Föräldravrålsfilm äntligen klar. Om du inte redan har sett och delat den, här hittar du vår fina film som är till för alla som har barn, vill ha barn, bryr sig om barn eller om framtiden i allmänhet. Så se den, dela den, sprid den!


2014


-Föräldravrålet gjorde en intervju med Anders Wijkman där han förklarar klimatfrågan och dess aspekter så att man förstår. ”Anders Wijkman granskar politikerna”.

-Föräldravrålet gjorde en skoningslös klimatversion av TV-programmet Lyxfällan. Dela den gärna filmen och hjälp oss sprida budskapet: fastna inte i klimatfällan – låna inte av barnen!

-Studier där vi jämför politikers och partiers klimatduglighet gjordes 2013 och 2014. Syftet var att  ge väljarna beslutsunderlag och stimulera politikerna att höja ambitionerna. Vi kallade dessa partijämförelser klimatbarometern.

-Föräldravrålet anordnade två seminarier i Almedalen om klimatbarometern.

-Kajsa Kramming, som är talesperson för föräldravrålet, talade vid invigningen av Klimatriksdagen i Norrköping.

– Catarina Rolfsdotter-Jansson, också en av talespersonerna, ledde Energiutskottets förhandlingar.


2015


-Under hösten sjösätts vårt samarbete med systerorganisationer i nio länder: Norge, Finland, Schweiz, Belgien, England, USA, Kanada, Australien och Peru. Vi har ett gemensamt manifest under namnet ”Our Kids’ Climate” och vårt mål är att samla in en miljon namnunderskrifter innan den sista november.

-Föräldravrålet släpper sin alldeles egna klimatantologi Bevare mig väl i samarbete med Sjösala förlag. I antologin skriver vår talesperson Catarina Rolfsdotter Jansson förordet. Våra andra talespersoner Frida Berry Eklund och Kajsa Kramming, skriver varsitt kapitel om bakgrunden till sina engagemang i klimatfrågan. Andra skribenter till antologin är bland många andra intressanta Lina Hjorth, Pär Holmgren och Göran Greider.

-Ett gäng från Föräldravrålet är på plats i Paris under mötesdagarna (COP21), för att demonstrera och på ett positivt sätt sätta press på dem som förhandlar. Och nu är vi för första gången under vår internationella fana: Our Kids’ Climate.

 


2016


-En ideell förening bildas (Aktiva Föräldravrålet – Ideell Förening) för att kunna agera juridisk person som kan äga tillgångar och skulder. Som juridisk person har föreningen ett bankgirokonto (5024-9838) och ett swishkonto (123 268 05 69).

-Föräldravrålet deltar på uppföljningsmöte efter COP21 den 26 januari med svenska förhandlingsdelegationen.

-Deltagande på greenpeace-eventet Växthuset utanför Näringsdepartementet med avsikt att påverka politiker att avstå försäljning av Vattenfalls kolgruvor i Tyskland. Brev skrivs till näringsdepartementet angående försäljning av Vattenfalls kolgruvor.

-Föräldravrålsrepresentant är med och skriver debattartikel i SVD angående miljömålsberedningens förslag.

-Deltar på Klimatfestival i Malmö.

-Medverkar på Klimatpodden i november.

– Föräldravrålet stöttar Magnoliamålet, där ungdomsorganisationerna PUSH Sverige och Fältbiologerna stämmer staten för brunkolsaffären.

Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt