Friheten att flyga – på vems bekostnad?

 In Föräldravrålet/blogg

Gästbloggare: Tim Gahnström

Flyget har en nästan magisk dragningskraft och möjlighet att knyta människor samman och ta oss ut på äventyr. Hela landet och hela jorden kan nås när som helst, ett lunchmöte i Umeå eller en shoppingweekend i New York, inget är omöjligt med ett väl utbyggt och billigt flyg. Det är inte konstigt att folk blir förnärmade när man vill beskatta flyget som i en mansålder har varit symbol för frihet, utveckling och möjligheter.

Idag lider flyget av problem som ingen längre kan bortse från. Den frihet flyget erbjuder oss idag betalas inte nu och inte av oss, den betalas av våra barn och barnbarn. Kostnaden för vår frihet idag skrivs hela tiden oavkortat upp i barnens skuldbok, DINA barn kommer behöva fånga in och återföra MINA utsläpp till jordskorpan. Det är inte frihet, det gamla ordspråket att vi lånar jorden av våra barn blir aldrig så tydligt som när det kommer till utsläpp i atmosfären. Jordens alla barn kommer bli tvungna att städa upp efter några få föräldrars semesterresor.

Idag måste vi ändra vårt beteende för att minska vår belastning men det betyder inte att allt är förlorat, i framtiden kan det åter bli möjligt att flyga, det är upp till oss och var vi lägger våra resurser. Detta gäller naturligtvis inte bara flyget utan även transporter på väg, på spår och på vatten. Ingenstans skall vi subventionera eller fortsätta använda fossila bränslen som förstör för kommande generationer, alla resenärer bör betala hela sin klimat och miljökostnad, först då är det ett fritt val.

När vi tydligt är på väg mot ett 100 % fossilfritt flyg som drivs av hållbar, miljövänlig och fossilfritt producerad energi kan vi åter börja njuta av den frihetsmaskin flyget har varit och skulle kunna bli. Om viljan finns så kan vi. Jag vill se ett Sverige som går före. För klimatets, barnens och barnbarnens skull.

Tim Gahnström, pappa till två barn som inte vill börja sina vuxna liv med en stor skuldsedel.

Recent Posts
Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt