Generation G

 In Föräldravrålet/blogg
Jill Kubit

Jill Kubit

Jag har nyligen lärt mig att min tvåårige son Gabriel är en del av Generation Z. Generation Z kommer efter den ofta diskuterade Millenium-generationen, men har inte definierats i termer av vad som gör dem unika .

När jag tänker på Gabriel och hans generation i samband med klimatförändringarna, inser jag att det är dags att dra en definitiv gräns mellan deras generation och generationerna före honom . Kanske skulle det vara bäst att byta namn de nyaste ankomster på den här planeten till Generation G, för att symbolisera en total övergång till en grön ekonomi . Jag kan tänka mig att Generation G kommer att växa upp i en värld som är helt annorlunda än den vi känner idag . Generation Gs värld är en som drivs med förnybara och rena energisystem, är mer energieffektiv, och skapar mindre avfall.

Med den teknik som finns i dag, med kostnaden för förnybar energi (som är på en all time low), och med de välkända risker som klimatförändringarna medför, kan och måste vi göra denna övergång. Kan min son växa upp utan att känna igen lukten av bensin vid en bensinstation? Kan han bli gammal utan att någonsin anslutit sina enheter till ett eluttag som drivs med kol?

Det är dags för oss att föreställa sig hur denna nya värld skulle kunna se ut för våra barn, och att stödja åtgärder och strategier som säkerställer att vi gör denna övergång till nästa generation.

Jag hade en ny upplevelse med min son som fick mig att tro att denna övergång är möjlig. Det hände för ungefär sex månader sedan, strax efter att han började prata. Vi läste en bok från I-Spy-serien. Även om du inte är en förälder, kan du nog gissa att boken handlar om att identifiera gemensamma bilder. Jag pekade på en telefon och var förvånad över att upptäcka att min son inte hade en aning om vad det var. Men det är logiskt. Vi har inte en fast telefon i vårt hus, och han har nog aldrig sett en gammaldags telefon. Denna sorts telefon har snabbt blivit en gammal relik, en symbol för det förflutna.

Denna anekdot är så viktig och så avslöjande. Det finns många saker som idag verkar så oumbärliga, men som inom några år kan vara ett minne blott. Tänk dig en värld där våra barn inte kan känna igen en bensinpump.

När man tänker på sin framtid och de kommande internationella FN-förhandlingarna i Paris, behöver vi nu mer än någonsin skapa en ny generation. Generation G. G står för grön och global. G definierar ögonblicket då världens ledare samlas och säger ”Nu är det nog!” och att världen nu på allvar gör övergången från fossila bränslen till en förnybart baserad, energieffektiv ekonomi.

Naturligtvis kan vi diskutera vad man ska kalla denna generation. Vi kan kalla den Generation F som i förnybart eller Generation K för klimatet. Men det är kanske inte så förvånande att jag föredrar Generation G. En dag när min lilla Gabriel vuxit upp och tittar på den nya världen som vi har skapat för honom och för hans generation, kan jag förklara hur olika hans värld är än världen som existerade före.

Och jag kan berätta för honom i hemlighet att bokstaven G står för Gabriel.

Jill Kubit , en av grundarna av DearTomorrow
http://www.deartomorrow.org/
DearTomorrow

 

 

 

 

 

 

 

DearTomorrow är en del av Our Kids´Climate
http://ourkidsclimate.org/
OurKidsClimate

Recent Posts
Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt