Resan till Ende Gelände. Hit men inte längre

 In Föräldravrålet/blogg

Att förvandla klimatångesten till aktiv handling kan få en att må bättre.

Gästbloggare: Anna Bokström

Hej jag heter Anna Bokström och är mamma till Selma 16 år  år och Marie 8  år. Jag har precis återvänt från klimataktivistlägret Ende Gelände i Tyska Rheinland. Detta är min berättelse:

Den 24–27 augusti åkte jag med buss till tyska Rheinland för att protestera mot kolutvinningen och gruvexpansionen i det tyska dagbrottet Garzweiler, nära orten Erkelend och Köln. Dagbrottet ägs av bolaget RWE, som är den största koldioxidutsläpparen i Europa. Protestaktionen Ende Gelände – som en del av de globala break free-protesterna mot fossila bränslen skulle genom civil olydnad och icke-våld ockupera kolgruvorna och störa infrastrukturen som binder samman gruvor och kraftverk och strävar efter att stoppa verksamheten med våra egna kroppar.

Målet är att visa på att planetens gräns är nådd. Koldioxidutsläppen måste stoppas och om inte politikerna gör tillräckligt går vi före.

Redo att demonstrera.

Dagen efter ankomsten fick vi information om att välja en trygghetsgrupp som ser till att hjälpa varandra och se till att ingen blir ensam och vi valde en aktionsgrupp (så kallade fingrar) som har olika färger och teman och hade olika platser som mål att ockupera. Jag och min grupp gick med i det rosa-svarta queerfeministiska tåget som skulle gå mot gruvan. En glad och peppad grupp på över 200 personer skanderade ”We are here. We are queer. The end of coal is near”.

Efter att ha gått i cirka två timmar blev vi stoppade av polisen. Vi fick sätta oss ner på en väg och vänta tills vi fick tillstånd att fortsätta, bara för att bli stoppade igen lite längre fram. Den gången nådde vi inte gruvan men vi uppehöll polisen så att andra grupper lyckades blockera räls och stoppa koltransporter. De tog sig också in i gruvan och stoppade verksamheten en stund. Det är det som är vitsen med många olika grupper.

På fredagen åkte vi på ett studiebesök till det som finns kvar av den tyska skogen Hambacher Forst där aktivister i över fyra år barrikaderat sig i trädkojor där de bor för att hindra avverkningen av de återstående 10 procenten av den 12 000-åriga skogen. I oktober kommer RWE fortsätta skövlingen av den återstående skogen för att utöka kolgruvan. Vi deltog i den lagliga demonstrationen ”Den röda linjen” utanför skogen med hundratals andra rödklädda demonstranter. Den röda linjen används ofta i klimatdemonstrationer för att visa på att här går planetens gräns. Hit men inte längre.

”Här ligger dina pensionspengar” stod det på vår banderoll, som vi fotograferade framför kolgruvan för att visa på det galna faktum att våra pensionspengar (AP-fonder) är investerade i RWE. Det betyder att vi svenskar stöttar Europas största koldioxidutsläpp och skövlingen av Hambacher Forst samtidigt som regeringen säger att vi ska bli världens första fossilfria välfärdsstat. “Om det är fel att förstöra klimatet, så är det fel att tjäna pengar på den förstörelsen”. Kampanjen Divestera AP-fonderna kräver att AP-fonderna divesterar alla innehav i fossil verksamhet. Pensionerna ska investeras utan att framtiden raseras.

Regeringen säger att vi ska bli världens första fossilfria välfärdsstat, men ändå är våra pensionspengar investerade här.

På söndag kväll återvände jag glad och lycklig över att få ha varit del av något stort. Jag har mött människor med samma mål som med fredliga medel är beredda att lägga sina kroppar i vägen för fossilindustrin och kämpa för en värld där det omöjliga fortfarande är möjligt. Jag känner att jag är del av en växande rörelse. Och i denna bitvis ensamma värld så upplevde jag riktig mening med livet. Och jag vet att gör allt för att mina barn – och alla andras barn – ska få en framtid värd namnet.

Jag är konstnär, arbetar som personlig assistent och är ensamstående med två barn. Trots att det är svårt att få tiden att räcka till har jag bestämt mig för att klimatarbetet är så akut viktigt att jag prioriterar det före det mesta. Hur jag orkar och hinner detta som ensamstående mamma? Jag har ofta med mig mina barn och samarbetar med andra så att vi kan hjälpas åt. Mina barn mår bra av att se att jag gör saker för att rädda deras framtid. Jag försöker förvandla min klimatångest till aktiv handling och det får mig att må bättre.

Jag hoppas att jag kan inspirera dig som läser detta att också prioritera klimatarbetet på det sätt som passar dig. Om det är att med civil olydnad protestera med din kropp, att ihärdigt informera vänner om olika saker man kan göra för att driva på omställningen, att skriva till politiker eller att engagera dig i en miljöorganisation eller politiskt parti – det är upp till dig.

Gå gärna in och läs mer och skriv under för att APfonderna slutar investeras i RWE och andra fossilbolag:

https://gofossilfree.org/se/skogsskovling-och-kolbrytning-ap-fonderna-maste-genast-divestera-ur-rwe/

Tillsammans gör vi skillnad för våra barn.

Recent Posts
Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt