Resedagbok del 3: Hemresan och mina bästa resetips!

 In Föräldravrålet/blogg

Gästbloggare: Maria Wolodarski

Hemresan från Cannes till Stockholm gick bra, nästan som om vi hade lite rutin på det där med långväga tågresor nu.  Jag bar de större väskorna, Sonia sina två ryggor med sina pinaler, en på ryggen och en på magen. Hon ”rekade” våra platser och passade bagage. Vid sent eller tidigt tågbyte somnade hon till men vaknade sedan lätt, satte på sig sin packning inför bytet, och somnade sedan lika lätt igen. Tycker hon varit stark och att vi mestadels har haft det kul och upplevt något fint tillsammans.

På det stora hela tycker jag att det gick lättare än förväntat att resa så långt med tåg tillsammans med barn, även om en del irritation och jäkt (såklart från min sida) kunde infinna sig inför tågbyten och bärande av tungt bagage. Sonia tyckte det var jobbigt att byta tåg men att det gått bra ändå och att det var skönt att spendera tid på tågen.

Det känns bra att vi rest med tåg, dels för att vår belastning på klimatet inte varit lika stor, och dels för att Sonia har förstått att det är ”bättre för naturen” att åka tåg.

Dessutom har det varit spännande och vi har varit tillsammans på ett speciellt sätt. Jag tycker dessutom att man får en annan känsla för resan och vart man är på väg. Kanske även en annan respekt för omvärlden och landskapet. Även om Sonia inte förstår det nu, tänker jag att den delen förhoppningsvis kommer bli mer framträdande på våra framtida tågresor tillsammans.

Här är mina 3 bästa tips till dig som vill ge dig ut och tågluffa med barn:

1. Lägg tid på rutt och bokning

Om man tänker sig att resa längre sträcka, tror jag det är bäst att köpa interrailkort. Det finns olika typer, där man exempelvis väljer antal resdagar under en viss period.  Om man, som vi, har ett specifikt resmål, är det bra att boka alla delresor innan avresa. Innan resan fick jag uppfattningen att man behövde boka platsbiljetter på tågen utomlands, men hörde sedan under resan att det kanske inte var nödvändigt. Jag tyckte det var smidigt att boka via Tågbokningen, för då fick man hjälp med att bestämma rutt, men man kan göra det själv via de olika tågbolagens hemsida. På SJ:s hemsida finns också en del information, men jag tyckte den var lite svårtillgänglig. Om man är ute i god tid innan avresan kan det vara reducerat pris även i första klass. Jag tyckte att det var värt att lägga till lite pengar och resa i första klass när vi reste så långt, framför allt då resorna nattetid inte var i liggvagn utan sittande.

2. Ta med matsäck

På alla tåg fanns inte restaurangvagn, utan endast enkel kiosk med godis och enkel och inte särskilt god mat, typ toast. På vissa tåg kom de ut med serveringsvagn i förstaklassvagnarna och man kunde köpa enklare mat och dryck. Tror det var på tågen i Tyskland och mellan Tyskland och Frankrike. Det bästa är nog att ta med mat på tågen, då maten, oavsett om i kiosk eller från serveringsvagn inte såg så god ut.

3. Packa smart och för aktivitet

Vi hade ju såklart med oss ritsaker, böcker och iPad, det hade nog inte gått lika smidigt utan den. Det var bra att ha med sig en liten resekudde och en liten filt för nattresorna. Jag hade packat lite toalettartiklar och lätt ombyte i en väska vi hade vid sätena, så vi slapp ha dem i de större väskorna, vilket underlättade inför natten och inför enkelt ombyte på morgonen.

 

Recent Posts
Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt