Sveriges partiledare sviker barnen

 In Föräldravrålet/blogg

Färsk grafik från Föräldravrålet visar att endast två partier — Miljöpartiet och Centerpartiet — nämner klimatkrisen i någon väsentlig omfattning i årets partiledartal i Almedalen. Det rimmar illa med Almedalsopinionen där hållbarhet låg i topp av de ämnen som diskuterades på årets 3796 evenemang. Är våra politiker redo att sätta våra barns intressen i främsta rummet? Föräldravrålet efterlyser politiker i alla läger som rakryggat vågar stå upp för våra barns framtid och prioritera klimatomställningen.

Ur den senaste månadernas nyhetskörd: Ett isblock dubbelt så stort som Gotland bryts loss i Antarktis, Stora barriärrevet utanför Australiens östkust är döende, dödliga skogsbränder härjar i Portugal, nya fästingburna sjukdomar leder till köttallergi, det är akut vattenbrist i stora delar av Sverige och världens främsta klimatforskare berättar att vi har tre år på oss innan utsläppskurvan för växthusgaser måste vända skarpt nedåt. Tre år.

I skuggan av detta dystra flöde av nyheter, som faktiskt alla handlar om fortsatt liv på planeten eller inte, håller Sveriges partiledare sina Almedalstal på Gotland. I Föräldravrålets grafik nedan är det uppenbart att våra politiska ledare väljer bort våra barns framtid. Hur kan det vara möjligt att fyra av åtta partiledare inte ens nämner klimatkrisen med ett enda ord?

En färsk forskningsstudie visar att de mest effektiva livsstilsvalen för att minska vårt koldioxidavtryck är att undvika kött, flyg, bil och barn. I Föräldravrålet vet vi att de föräldrar som söker sig till oss kämpar mot sin klimatångest och gör så gott de kan i vardagen. Vi vet vad som gäller. Vi kämpar med klumpen i magen eftersom vi vet att vår livsstil är del av problemet.

Men vi kan inte stänga ner kolkraftverk. Vi kan inte styra om offentliga investeringar mot fossilfria sådana. Vi kan inte rusta upp tågrälsen och ordna mer och billigare kollektivtrafik.

Men, vi kan engagera oss för att bli många! Vi kan klimatrösta. Och vi kan ställa krav på våra politiker, i alla läger, att prioritera klimatomställningen. I dag är vi över 24 000 personer i Föräldravrålet som fajtas för våra barns rätt till en säker framtid. Vi vill bli 100 000 för att kunna ge våra politiker mod. Vi vill att de ska känna ett brett stöd för att ställa in kompassen rätt i valkampanjen. Målet? En klimatsäker framtid för våra barn.

Klicka för större bild. Grafik av Anneli Albertsson

 

 

 

Recent Posts
Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt