Alla ska ha möjlighet att leva klimatsmart!

 In Föräldravrålet/blogg
Johan Hagberg

Johan Hagberg

Jag är nybliven pappa till lilla Liv och jag vill ge henne en bra uppväxt och en bra framtid. Jag kommer att prägla henne med min syn på rätt och fel, och hur man bemöter andra.

Något jag verkligen vill ge henne är en planet som mår bra, och jag vill göra vad jag kan för att hjälpa till. Därför såg jag Föräldravrålet som en självklarhet när jag blev inbjuden av en vän.

Vi bor i Hammarby Sjöstad i Stockholm. Det är ett relativt nybyggt område där förutsättningarna för ett klimatsmart leverne finns. Här kommer några exempel:

Utanför porten finns tre rör: ett för sopor där soporna går med sug direkt till värmeverket, eller med hjälp av en sopsugsbil som hämtar upp dem; ett rör för komposterbart; samt ett rör för tidningar.

I varje kvarter finns sopsorteringsrum och miljörum. Och i stadsdelen finns även miljöstation, både på lokala bensinmacken och en mobil variant.

Många hus har solceller på tak och väggar, för att hjälpa till med viss el under årets ljusa månader.

Det finns viss möjlighet till båtpendling och bussar, och tvärbana finns runt knuten. På promenadavstånd har vi tunnelbanan, och om man åker tvärbanan några stationer kommer man även till pendeltåget. Det kan man även nå med en av busslinjerna.

I bilväg finns bilpooler samt laddningsstolpar för elbilar.

Kort sagt: det finns fantastiska möjligheter att leva klimatsmart!

Så kom igen Sjöstadsbor, ta chansen, använd möjligheterna. Ta en funderare. Behöver ni bilen, eller skulle det räcka med att utnyttja bilpoolerna då och då? Om ni inte kan klara er utan bilen, då kanske ni kan ta båten till jobbet någon dag, och få en avslappnande tur uppe på däck? Prata med era fastighetsägare – hur är möjligheterna att installera solceller även på ert hus?

Och utanför Sjöstaden? Hur kan det förenklas för alla, i både storstad och på landsbygd när det gäller att bo och leva klimatsmart? Vi kan inte göra det själva, men tillsammans kan vi ta oss en bit på vägen. Vad vi verkligen skulle behöva är en hjälpande hand från våra politiker. De behöver fatta bra beslut så att alla ges möjlighet att bo och leva klimatsmart!

Nu kör vi – låt oss ge våra barn en framtid!

Johan Hagberg
Vrålar för Liv, nyfödd.

Recent Posts
Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt