Att våga vara miljömupp!

 In Föräldravrålet/blogg
Charlotta Holm

Charlotta Holm

Att vara klimatkämpe är inte alltid positivt. Snarare känns det många gånger motigt och man känner sig ”muppig”.

Sitter man på en middag och nämner att man egentligen inte borde ha två bilar i familjen eller att man inte ”har råd i förbrukning av koldioxid” att komma hem från Thailandssemestern om man ska leva klimatsmart så är det lätt hänt att man känner sig som en udda fågel.

Folk skruvar på sig eller börjar ifrågasätta.

Att man lyssnar till forskningsrapporter och tar klimatfakta på allvar provocerar många och uppfattas som ett intrång på deras privata sfär. Ett område som ingen annan ska få komma och bestämma över. Som om det vore en medborgerlig rättighet att få klimatsynda. Man får höra än den ena och än den andra ursäkten till varför just de inte börjar leva klimatvänligare. Därför blir det sociala livet minerad mark. Om man inte slutar bry sig om vad folk tycker och tänker. För hur kommer det att sluta om vi alla blir sociala kameleonter och anpassar oss till de åsikter om klimatfrågan som folk vill att vi ska ha?

Men det kan vara svårt att stå emot trycket. För vem vill egentligen hamna utanför gruppen eller känna sig udda, sociala flockdjur som vi trots allt är? Å andra sidan kan man vända på det och tro att vi som just nu är få till antalet kommer att växa oss stora och starka och i framtiden vara i majoritet. Då blir det udda och ”muppigt” att vara en bakåtsträvande klimatförstörare. Och det är en ganska ljus bild trots allt!

Stora förändringar möter oftast stort motstånd men någonstans måste man börja. Jag tror att vi alla sprider små ringar på vattnet när vi pratar om klimatförändringar med våra familjemedlemmar, arbetskamrater och andra vi möter i vardagen. Det är en början till förändring.

Jag vet att jag kommer att ångra mig om jag inte står upp för klimatet och gör det jag kan göra. Jag fortsätter vara en ”mupp” för min sons, och alla andra ungas, skull. Och det trivs jag bra med.

Vråla på!

Charlotta Törnvall Holm. Vrålar för min son Tage, snart 1,5 år.

Recent Posts
Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt