Corona, klimatkrisen och barnen

 In Föräldravrålet/blogg

Det är många som är oroliga just nu för coronaviruset och hur det drabbar liv och hälsa, jobb och ekonomi. Det gäller inte minst oss i Föräldravrålet. Samtidigt pågår en klimatkris som vi också är djupt oroliga för. Vi ställer oss – som alltid – bakom att lyssna på experter, vetenskap och fakta, både när det gäller coronaviruset och klimatkrisen.

Samtidigt finns det många barn som är oroliga – både för klimatkrisen och coronaviruset. Det måste vi vara lyhörda för. Hur kan vi då prata med barnen om coronaviruset? Och hur kan vi prata om klimatkrisen? Finns det likheter i hur vi gör detta på ett bra sätt? Här kommer våra bästa tips (som också kan appliceras på att prata om klimatet):

  1. Lyssna på ditt barn. Många barn känner till en hel del om coronaviruset och covid-19. Titta efter signaler som kan tyda på att ditt barn är oroligt. Våga ställa frågor som: Vad vet du om coronaviruset? Hur pratar ni om corona i skolan? Visa barnet att det är helt okej att ställa frågor och ta reda på svaren tillsammans. Visa empati och förståelse för deras oro.
  2. Ge saklig information och hopp. Bra och tydlig fakta, förklarat på ett sätt som barn förstår, kan bidra till att barnet känner att de får bättre kontroll på situationen. Undvik dock skrämmande detaljer. Lyft gärna fram att jättemånga vuxna jobbar dag och natt för att lösa problemet och att vi alla kan bidra själva, genom att tvätta händerna, stanna hemma när vi är sjuka och inte besöka farmor och farfar just nu. Skapa hopp genom att lyfta fram positiva aspekter som att det jobbas på ett vaccin och att experter över hela världen samarbetar för att lösa problemet.
  3. Överför inte din egen oro. Prata med barnet när du känner att du har koll på din egen oro och inte riskerar att överföra den. Är du orolig själv så är det bra att prata med andra vuxna och läsa på med hjälp av trovärdiga källor. Ta hand om din egen hälsa, både psykiskt och fysiskt. Berätta för barnet att de inte behöver hålla koll, utan att det är ditt ansvar som vuxen att göra det.

Foto: Lotta Meijer, Unsplash

Recent Posts
Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt