Därför måste politiker ge klimatet högsta prioritet

 In Föräldravrålet/blogg
Susanne Åberg

Susanne Åberg

Föräldravrålet vill att alla politiska partier ska prioritera klimatet högst av allt.
Är det verkligen vettigt? Är inte poängen med politik och politiska partier just att inte alla ska tycka likadant?

Visst är det så. Men vissa grundläggande saker ser nog de flesta av oss som självklara. Demokrati. Lika rösträtt för alla över en viss ålder, oavsett kön, ursprung och inkomst. Allas lika värde. Religionsfrihet (eller för den delen rätten till frihet från religion). Yttrandefrihet. Rätt och skyldighet att få en grundläggande skolutbildning. Förbud mot att döda andra människor. Och så vidare, saker som de allra allra flesta av oss anser vara självklara.

Och till den där listan med självklarheter – demokrati, rösträtt, lika värde, religionsfrihet, och så vidare – behöver vi lägga en sak till. En stor sak: att se till att människors påverkan på miljö och klimat blir så liten som möjligt.

Visst är det fullt möjligt att strunta i det också. Men inte om man ska ha en ansvarsfull politik. För det handlar om ansvar. Det handlar om att se till att vi har förutsättningarna för ett gott liv, även i framtiden.

Klimatet (och en del andra miljöfrågor) sätter förutsättningarna för våra liv. För möjligheten att få mat och rent vatten. För hur friska eller sjuka vi är – vilka sjukdomar som sprids och hur snabbt och hur mycket, för hur vi påverkas av riktigt stekheta perioder på sommaren, för hur länge vi lever och hur bra eller dåligt vi har det under den tiden.

Vi måste ha ett “fungerande” klimat. Det är liksom grundförutsättningen för allt det andra. Annars kollapsar vårt samhälle. Och då är det ärligt talat strunt samma om vi har höga eller låga skatter, om sjukvården är kommunal eller privat, om skolbarnen får betyg från årskurs ett eller inte alls.

Alla politiska partier måste prioritera klimatet högst av allt, därför att det är en grundförutsättning för att de ska kunna fortsätta “käbbla” om allt det där andra. Allt det där andra som på sitt sätt är jätteviktigt men som blir totalt meningslöst och ointressant om klimatet kollapsar och vårt samhälle med det.

Men blir det inte väldigt dyrt? Hur kan ni säga att klimatet ska ha högsta prioritet? Menar ni att alla partier ska tycka att det här är viktigast av allt, viktigare än vård, skola och omsorg?
Ja, det menar i alla fall jag. För det blir långt mycket dyrare att vänta med att lösa klimatfrågan. Om vi inte satsar det det kostar idag, så kommer vi förmodligen att stå där i framtiden med mer akuta problem att lösa. Akuta problem är i princip alltid dyrare att lösa. Dels för att de måste lösas direkt, dels för att de ofta kräver större insatser och investeringar än när det handlar om förebyggande arbete.

Det betyder förstås inte att de lösningar som behövs nu är gratis. Däremot kan säkert många av dem vara lönsamma, även i ett ganska kort perspektiv.

En annan del i det är att klimatfrågan måste in i all politik. Det funkar inte att fortsätta behandla miljö och klimat som ett litet lustigt särintresse, när man samtidigt strävar i motsatt riktning inom finansdepartementet och på andra håll. Klimataspekten måste vägas in i alla politiska beslut som tas: sjukvård, skola, försvar, jordbruk, och så vidare.

Och politikerna måste göra det lätt för oss alla att leva klimatsmarta liv. Eller för den delen göra det svårt för oss att vara klimatsabotörer.

Däremot säger Föräldravrålet ingenting om vilka beslut politikerna ska ta eller vilka vägar de ska använda för att minska vår klimatpåverkan. Det finns olika politiska åsikter och ideologier, och de politiska partierna föredrar olika vägar – lagstiftning, skatter, piskor och morötter, avtal, förhandlingar, och så vidare. Och det är bra så, det är det som är bra med en demokrati.

Men, svenska politiker, ni får inte blunda för den här frågan. Ni måste ta i den, nu, hur jobbigt det än känns.

Som någon sa:
Att prioritera klimatfrågan är som att prioritera kläderna innan man går ut i höstvädret. Om vi inte anpassar oss blir framtiden rå.

Susanne Åberg, mamma till Simon 9 år och Jonatan 4 år

Recent Posts
Comments
pingbacks / trackbacks
Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt