Resedagbok del 1: Nu är tiden inne att resa långt med tåg

 In Föräldravrålet/blogg

Gästbloggare: Maria Wolodarski.

Maria och Sonia

Jag hade bestämt mig för att åka till södra Frankrike i mitten av juni med min dotter Sonia för att hälsa på en barndomsväninna som bor utanför Cannes. Min första impuls var att resa med flyg och stilla ångesten med att klimatkompensera, men kom på andra tankar. Nu är tiden inne för att resa långt med tåg.

“Det ska bli spännande. Att titta ut, se olika landskap och försöka — så gott det går — att bara vara.”

Vi har åkt tåg längre sträckor förr, Sonia och jag. Till Köpenhamn och till Åre och det har gått bra. Sonia har efter ett tag konstaterat att det är tråkigt, men ändå skönt, så jag tänkte att detta kommer att gå vägen. Det kändes dessutom väldigt bra att välja bort flyget.

Jag bokade på telefon via Tågbokningen. Till min glädje var det telefonkö för att boka biljetter. Servicen var utmärkt, trots att jag fick ringa flera gånger innan jag kunde bestämma mig för bästa rutt. Bra att veta: Barn upp till 12 år får kostnadsfritt interrailkort, men man behöver ändå boka platsbiljetter och det kostar ungefär lika mycket som för en vuxen.

Köpte interrailkort och platsbiljetter för de olika delresorna: Stockholm—Köpenhamn—Hamburg—Köln—Paris—Nice.

På cirka 30 timmar kommer vi ner till Cannes för en kostnad av knappt 7 000 kronor för oss båda. För skojs skull jämförde jag med flygpriset (SAS) och det landade på ungefär samma summa. För en förstaklassbiljett.

Det ska bli spännande. Att titta ut, se olika landskap och försöka — så gott det går — att bara vara. Utan att tänka på att det faktiskt är rätt lång tid på olika tåg med olika byten. Kanske kroknar vi redan i Köpenhamn med gråt och tandagnisslan.

Fortsättning följer…

/Maria Wolodarski, som vrålar för — och reser med — Sonia, snart 6,5 år

Jag arbetar som cancerläkare på Karolinska Universitetssjukhuset, där arbetet att göra gott för individer tyvärr många gånger bidrar till att göra mindre gott för miljön. Försöker nu i ett första steg få till att arbeta mer med miljöfrågor som läkare på min arbetsplats. Funderar mycket över att det ska vara så svårt att ändra ogynnsamma beteenden, att det inte tas ”strängare” politiska beslut som faktiskt kan hjälpa oss att bryta osunda vanor.

Recent Posts
Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt