Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /customers/9/4/5/foraldravralet.se/httpd.www/wp-content/themes/jupiter/framework/includes/minify/src/Minifier.php on line 227 Desperation mitt i mormorsglädjen - Föräldravrålet

Desperation mitt i mormorsglädjen

 In Föräldravrålet/blogg
Kerstin Lönngren

Kerstin Lönngren

Jag är gammal och allt är mitt fel! Född på 40-talet hör jag till den generation som ställt till det. Aningslösa och med en oändlig framtidstro har vi efterkrigsbarn levt våra liv i ett ständigt tillväxtrus. Mer, större, rikare, häftigare. Vi skaffade oss utbildning, fick jobb, gjorde karriär, gifte oss och skaffade barn, bytte till större hus, köpte bil och båt och sommarstuga, reste mer och mer, så småningom över hela världen. Livet blev oavbrutet bättre!

Vår utgångspunkt var en värld sargad av två världskrig men ändå i hyfsad balans. Kring 1950 lär livet på vår planet i stort ha varit hållbart. Antalet människor var lite drygt 2 miljarder, totala uttaget av jordklotets resurser översteg inte tillgångarna. CO2-halten i atmosfären var ca 320 ppm, miljöproblemen var knappt uppfunna. Kemikalieexplosionen var inte inledd, min generation föddes utan gifter i blodet.

Sakta kom dock varningarna. Rachel Carsons “Tyst vår” från 1962, Georg Borgström om risk för kommande världssvält, Hans Palmstierna med “Plundring, svält, förgiftning”. Rolf Edberg skrev ett antal böcker om livet på vår sköra planet. Jag läste och tog intryck, bekymrade mig över miljövarningarna men påverkades inte nämnvärt i min vardag.

Men mottagligheten fanns ju där och slog till med full kraft hösten 2006, med tv-serien “Planeten”. Jag rusade till datorn och försökte beräkna mitt eget ekologiska fotavtryck. Nästa knock-out gjorde Al Gore vintern 2007 med sin film “En obekväm sanning”. Senare samma år kom IPCC:s senaste stora sammanfattning av världens klimattillstånd. Nu gick det inte att sova längre! Jag började läsa ett antal av de böcker, som i en allt mer strid ström försöker beskriva problemen. Lester Browns “Plan B 3.0 Uppdrag: Rädda jorden!” var då (2008) utförligast och mest uppfordrande. Brown hävdar att vi samtidigt måste lösa fyra olika problem: hejda befolkningstillväxten, avskaffa fattigdomen, återställa ekosystemen och hejda klimathotet. Dessutom serverar han notan för detta, en rejäl slant förstås – som dock bara uppgår till totalt en sjättedel av världens samlade militära utgifter!

Samtidigt började mina tre döttrar leverera de efterlängtade barnbarnen. Sedan 2004 har de blivit åtta stycken, snart nio. Mitt i mormorsglädjen började jag känna mig alltmer desperat – vad var det för värld de klarögda små föddes till? Något måste jag göra! Jag tänkte på de kända argentinska galna mödrarna som i 30 år svartklädda och tysta marscherat runt, runt utanför presidentpalatset i Buenos Aires. Men jag var ensam om min frustrering och kom inte till skott. Då kom ett mejl som beskrev en idé med demonstrerande mor- och farföräldrar.

Nu är vi varje månad i allmänhet bortåt 30 Grand Panthers, som visar vår oro utanför riksdagshuset. De flesta av oss är äldre, några går med rullator. Vi håller tyst och fredligt upp våra plakat med bild på barnbarn och en uppmaning till politikerna att ta sitt ansvar och prioritera klimatfrågan. Ibland lyckas vi stämma träff med en riksdagspolitiker och får chans att ställa mer riktade frågor och krav. Läs mer på www.grandpanthers.se.

Vi 40-talister med god hjälp av angränsande generationer har ställt till det. Nu har pay-back time kommit och några av oss försöker ta ansvar genom att visa vår oro. Gensvaret, bland både vänner och politiker, är minst sagt ljumt och det är mycket lätt att misströsta.

Grand Panthers är knappt en droppe i havet. Men havet består av droppar, och sakta finner vi oroliga varandra. Själv påminner jag mig ibland Margaret Meads ord: “Tvivla aldrig på att en liten grupp medvetna och hängivna medborgare kan förändra världen. Detta har faktiskt visat sig vara det enda sättet.” Måtte hon ha rätt även denna gång!

Kerstin Lönngren, mormor till Nora 8, Mattis 6, Alvar 6, Tove 5, Olle 4, Vidar 3, Hugo 2, Arvid 2

Recent Posts
Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt