En ny folkrörelse har visat musklerna

 In Föräldravrålet/blogg
Bild från Klimatriksdagen 2014

Bild från Klimatriksdagen 2014

Två tysta minuter för de två partier som inte kom. Ljusa barnröster som sjöng vackert om framtiden. Men viktigast av allt en kraftig signal till våra politiker att ta klimatfrågan på största allvar. Klimatriksdagen 2014 är över och en ny folkrörelse har visat musklerna.

Inspirationen till Klimatriksdagen kom från Folkriksdagen som drev på att vi fick allmän rösträtt i Sverige. Denna nya folkrörelse lyfter fram vår stora ödesfråga klimatförändringarna. Tredagarseventet i Norrköping har förnyat energin för de drygt 600 personer som deltog. De kommer i sin tur att föra över den på andra som arbetar med klimatfrågan. Massor av konkreta förslag på hur lämnades över till partiernas representanter.

Föräldravrålets två talespersoner var på plats: Kajsa Nerdal höll ett av inledningstalen på fredagen, och jag modererade arbetet i energiutskottet. Det var ett spännande uppdrag med kärnkraftsmotståndare och kärnkraftsförespråkare i samma rum med motioner som gick på tvärs. Med lite humor (jag bad dem att inte börja slåss) så gick det som smort.

Klimatriksdagen var ett imponerande ideellt arrangemang, där organisationer som Push Sverige, KFUM och Föräldravrålet bidragit. Underhållningen var av hög klass med bl a Stefan Sundström och Regina Lund, föreläsare som Johan Ehrenberg och Anders Wijkman fyllde åhörarplatserna. Publiken var oerhört blandad, allt ifrån eldsjälar i 80-årsåldern, många medelålders klimatkämpar, ungdomar till bebisar i vagnar och selar.

Sju utskott röstade under lördagen fram fem motioner i varje utskott. Under söndagsmorgonen sattes de 35 motionerna upp i Värmekyrkan och sedan fick alla deltagare rösta på den motion i varje utskott de främst ville stödja.

Det var en högtidlig stämning i det gamla värmeverket. Jag var med och räknade rösterna. Det kändes som ett hedersuppdrag. De sju motioner som röstades fram presenterades sedan under avslutningsceremonin för representanter för riksdagens partier. Alla var inbjudna, men Moderaterna och Sverigedemokraterna valde att inte komma. Överlämningen av motionerna gjordes i bokstavsordning av skolbarn på scen inför alla deltagare. När det var Moderaternas och Sverigedemokraternas tur hölls det en effektfull tyst minut för varje parti.

Dessa motioner röstades fram (innehållet kan läsas på Klimatriksdagens sajt):

– Politik 1 (inrikes- och utrikespolitik): Motion 173: Genomför klimatberedningens förslag
– Politik 2 (Klimat- och växthusfrågan): Motion 220: Halvera Sveriges klimatutsläpp under nästa mandatperiod
– Infrastruktur: Motion 306: Miljövänliga transporter ska vara det mest attraktiva även kostnadsmässigt
– Konsumtion, mat och livsstil: Motion 182: Gör offentlig konsumtion och upphandling klimatsmart
– Ekonomi: Motion 302: Nytt regelverk för AP-fonderna
– Påverkan och metoder: Motion 165: Utbildning för hållbar utveckling
– Energi: Motion 304: Nya ägardirektiv för Vattenfall

Politikerna som tog emot motionerna lovade alla att läsa dem noga och ta dem vidare till sina kollegor högre upp i partiet. Mest jubel fick den enda riksdagsmannen på plats, Jens Holm från Vänsterpartiet, som både lovade att lyfta fram motionerna i en klimatdebatt i Riksdagen dagen efter och bjöd alla på falafel (”för att vi tror att mer vegetarisk mat är en del av lösningen på klimatfrågan”).

Känslan så här på väg hem på tåget till Malmö? Rockströms ångestväckande ord om globalt akutläge från invigningen bärs fram på en våg av hopp. För precis som ungdomskören från Hageskolans musikklass sjöng:

Vi är här. Vi är många. Lyssna till oss.

Catarina Rolfsdotter-Jansson
Talesperson för Föräldravrålet, journalist, författare och moderator

Recent Posts
Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt