Föräldrar svarar på barnens klimatstrejk

 In Föräldravrålet/blogg, Pressmeddelanden

Föräldrar från hela världen reser sig nu upp för att svara på barnens globala klimatstrejk. I dag har ett öppet brev publicerats i The Guardian från 54 grupper i 19 länder som kräver en säker, rättvis och fossilfri framtid för alla barn – och oss alla.

Den 15 mars 2019, demonstrerade 1,6 miljoner studenter från 125 länder och fler än 2 000 städer för att kräva omedelbara och ambitiösa beslut för att undvika klimatkrisen och hålla den globala uppvärmningen under 1,5°C. I dag svarar föräldrar från 19 länder på utmaningen och kräver politiska åtgärder för att se till att alla länder svarar upp mot Parisavtalet och FN:s klimatpanel, IPCC:s, specialrapport, “Global Warming of 1.5°C”.

– Barn ska inte behöva skolstrejka eller ta ansvar för klimatfrågan. Självklart är det vi vuxna som måste göra mer för att fixa klimatet. Nu måste vi alla kliva fram för att se till att Sveriges politiker tar klimatkrisen på allvar. En utgångspunkt är att se till att halvera utsläppen vart tionde år, säger Frida Berry Eklund, talesperson på Föräldravrålet.

– Det är vårt moraliska ansvar som föräldrar att se till att vi ger våra barn hopp om framtiden. Det kan vi bara göra genom att visa dem att vi agerar. Därför vill vi bjuda in alla föräldrar att vara del av klimatomställningen, säger Jörg Hellkvist, en av initiativtagarna bakom #Parents4Future Sverige.

– Vi kan inte lämna över resultatet av våra handlingar till våra barn och barnbarn. Vi i den äldre generationen måste också ansluta oss till kraven på ett hållbart samhälle och en rättvis fördelning av jordens resurser, säger Gudrun Schyman, en av initiativtagarna till Fria Pensionärers Klimatnätverk.

Här finns mer information om brevet och hela listan av undertecknare.

Här finns webbsidan för #Parents4Future Sverige.


För mer information, kontakta gärna:

Recent Posts
Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt