Föräldravrålsnytt apr-jun 2019

 In Föräldravrålet/blogg, Nyheter

Sommar, semester och regn. 2019 har bjudit på en mer normal svensk sommar där solsken blandats med regn och gräsmattan har jublat. Hos många av oss som fick vårt klimatuppvaknande under förra årets extremsommar är klimatengagemanget fortfarande starkt. Vi människor är dock bra på att både avskärma oss från hemska nyheter och bra på att glömma problem och se framåt – många gånger en väldigt bra överlevnadsinstinkt. Därför bokas det återigen flygresor till solen, för att stilla den svenska längtan efter sol och värme. Men klimatförändringarna är inte bortglömda för att vi i Sverige får regn. Extremvädret har visat sig på många andra platser runt om i världen, med över 45 grader i Paris, översvämningar i Asien och bränder i Sibirien och Alaska. 2019 kommer att gå till historien som ytterligare ett rekordår med höga temperaturer och höga halter av växthusgaser i atmosfären.

Istället för att längta bort uppmanar vi dig att stanna upp en stund. Passa på att njuta av det som Sverige har att erbjuda. För det kan vara nog så vackert även i regn! Utforska ditt närområde, var turist i din egen stad, eller ge dig ut i skogen och plocka blåbär, leta stentroll eller bara sitt en stund bland mossa och granar.  

Föräldravrålet har passat på att ladda energi för en höst då vi hoppas på att ännu mer ska hända i klimatfrågan. Med vi blickar också tillbaka på ett första halvår av 2019, då mycket har hänt. Nedan kan du läsa om en del av Föräldravrålets aktiviteter under april till juni. 

Vill du också vara med och göra skillnad? Skriv på vårt upprop för en mer kraftfull klimatpolitik. Ensam kan inte göra allt men tillsammans kan vi göra något.

Sveriges 101 hållbarhetsmäktigaste

Föräldravrålets talesperson, Frida Berry Eklund, är med på Aktuell Hållbarhets lista över Sveriges 101 hållbarhetsmäktigaste! Frida är även initiativtagare till den internationella föräldrakoalitionen Our Kids’ Climate. Så här säger hon om utmärkelsen:

”Jag är glad och stolt över att lyftas fram i det här sammanhanget. Klimatkrisen är vuxnas ansvar, inte barnens. Därför är det viktigt att fler föräldrar engagerar sig i klimatomställningen.”

Vi i Föräldravrålet är otroligt stolta över att Frida lyfts fram som en av de mäktigaste personerna inom Sveriges hållbarhetsarbete. Det engagemang som Frida har i hållbarhetsfrågorna har en stor betydelse för Föräldravrålets arbete, både konkret, men också som en engagerad glädjespridare. 

Klimatkonferens i New york

Föräldravrålet höll, genom Catarina Rolfsdotter-Jansson, ett event i FN under klimatkonferensen i New York. Catarina fick ett helt rum av ambassadörer, beslutsfattare och media att titta på Föräldravrålets intervju med Greta och sedan resa sig upp för att visa att vi står upp för de ungas framtid och agerar. Vår kollega Jill Kubit från Dear Tomorrow höll också ett anförande där initiativet Our Kids’ Climate lanserades, vilket är vår internationella koalition för samarbete mellan föräldraorganisationer. 

Klicka för att se hela sändningen från FN. 

Föräldravrålet i podd…

Catarina gästade också podcasten Klimatekot och pratade om sin possibilistiska syn, fossil dopning, att långsamt koka en groda, yoga för att bli mer klimatsmart, FN och barnens framtid. Relevant och intressant lyssning. 

Du kan höra hela samtalet hos Klimatekot.

…och i TV

Föräldravrålet var också representerade genom våra talespersoner Catarina, Frida och Kajsa, när We Don’t Have Time höll klimatkonferens den 22 april. Vid konferensen presenterades Club of Rome´s Climate Emergency Plan.

Catarina programledde eventet som hölls på Norrsken House och Frida modererade den scen där klimatkampanjerna presenterades. Kajsa presenterade Föräldravrålets kampanj. Alla kampanjerna lades upp på We Don´t Have Times plattform vars syfte är att göra det möjligt för människor över hela världen att gå in och gilla kampanjer, skicka kritik till och påverka företag och organisationer som gör dåliga saker för klimatet och även att presentera nya klimatsmarta idéer.

Our Kids’ Climate var också partner och medverkade i världens första no-fly TV-program med Catarina som programledare. Första avsnittet fokuserar på finans och pension.

Inför EU-valet

Tillsammans med Väljarskolan presenterade Föräldravrålet inlägg på sociala medier för att ge förklaringar av olika frågor relaterade till EU och klimatet, med syftet att ge vägledning inför EU-valet den 26 maj. 

Den 4 maj arrangerades också en heldag på Debaser i Stockholm, tillsammans med Klimatriksdagen och We don’t have time, för att uppmärksamma vikten av att rösta för klimatet. Det blev en heldag med inspirerande samtal, både i Klimatpodden och i panelsamtal, samt ett party under kvällen tillsammans med klimatengagerade artister.

Politikerpåverkan
  • 16 maj deltog Frida Berry Eklund på rundabordssamtal med Isabella Lövin, tillsammans med representanter för miljö- och klimatrörelsen. Anledningen till mötet var den gemensamma checklista som vi i civilsamhället tagit fram inför den kommande klimathandlingsplanen som ska presenteras i september. Tack för alla de frågor och kommentarer som ni medlemmar bidrog med inför mötet!

Läs gärna vår debattartikel om checklistan

  • 22 april lanserade @Foraldravralet vår kampanj för att få @SwedishPM att avge sitt #ClimatePromise: en klimatpolitik som är i linje med vetenskapen för att skydda våra barn framtid! 
  • 10 april var Föräldravrålet inbjudna till dialog med finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund om miljö- och klimatsatsningarna i vårändringsbudgeten. Bra att civilsamhället bjuds in att kommentera tycker vi! Vi tycker också det är positivt att regeringen nu satsar på att få miljö- och klimatarbetet på rätt köl igen efter de kraftiga nedskärningarna i M/Kd:s budget och hoppas på att se resultat av detta under året. 

Föräldravrålet i media

2019-04-03 

Nu händer det. När barnen strejkar måste vi lyssna! Föräldravrålet samarbetar med organisationer och grupper runt hela världen för att engagera fler föräldrar att fajtas för sina barns framtid. Tillsammans skrev vi ett öppet brev som publicerades i The Guardian och som även översattes i Aftonbladet

2019-04-06

6 april anordnade Fria pensionärer en klimatmanifestation i Kungsträdgården i Stockholm. Som föräldrar är vi självklart med och stöttar initiativ även från mor- och farföräldrar och Frida Berry Eklund var på plats och höll ett gripande tal om föräldrars ansvar i klimatfrågan och om att lämna över en bättre värld till våra barn. 

2019-05-09

I egenskap av grundare av Our Kids’ Climate är Frida Berry Eklund en av de föräldrar som skrivit under ett brev i The Guardian för att stötta ungdomarnas strejk och den Mothers Rise Up klimatmarsch som skedde i London på internationella mors dag.

Recent Posts
Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt