Föräldravrålsnytt jan–mar 2019

 In Föräldravrålet/blogg, Nyheter

Första kvartalet av 2019 har redan passerat. Kanske kan det bli klimatomställningens år? Vi känner av hur det bubblar av engagemang på flera håll och det pratas klimat på jobbet, vid middagsbordet och i nya klimatgrupper runt om i både Sverige och världen. Samtidigt har Sverige redan nu passerat 2019 års “overshoot day”. Vi lever som om vi hade i runda slängar 4 jordklot, vilket alla rimligen vet att vi inte har och vi har därmed redan levt upp vår budget för året. Vem som helst borde förstå att den ekvationen inte går ihop i längden (om inte kan vi tipsa om Föräldravrålets film Klimatfällan).

Föräldravrålet jobbar på flera håll med klimatomställningen. Nedan kan du läsa om en del av de aktiviteter som har skett under januari till mars. Vill du också vara med och göra skillnad? Skriv på vårt upprop för en mer kraftfull klimatpolitik. Ensam kan inte göra allt men tillsammans kan vi göra något!

Afterwork

Föräldravrålet började året med afterwork i flera städer runt om i landet. I Stockholm träffades vi i Bee Urbans lokal på taket av Garnisonen. Även i Göteborg, Malmö, Uppsala och Umeå hölls träffar. Många engagerade personer kom för att få veta mer om Föräldravrålet och hur vi arbetar för att påverka politikerna och för att mingla tillsammans med andra klimatengagerade föräldrar. Vi var alla överens om att det ger mycket energi att träffa andra för att bolla både frustration, oro och framför allt idéer. Vi siktar på fler afterwork framöver!

Födelsedagsinsamling

Föräldravrålet är registrerade som en ideell organisation på Facebook. Det gör att du som Facebookanvändare kan skapa insamlingar till förmån för Föräldravrålet. I januari valde en av våra följare att skapa en födelsedagsinsamling, där pengarna gick till Förändravrålets arbete. Vi är otroligt glada för allt stöd vi kan få och tackar för detta initiativ!

Vill du också starta en insamling? På Facebook kan du läsa mer om hur du gör. Du kan också stötta Föräldravrålets arbete med ett direkt bidrag.

Skolstrejk för klimatet

Fredagen den 15 mars samlades mer än 1,6 miljoner ungdomar i över 150 länder när manifestationer hölls för klimatfrågan på omkring 2 000 platser runt om i världen. Föräldravrålet stöttar de ungas aktioner för klimatet och har backat Gretas skolstrejk sedan start. Flera av Föräldravrålets aktiva medlemmar deltog i manifestationerna för att visa sitt stöd.

Väljarskola inför EU-valet

Den 26 maj är det val till Europaparlamentet. Detta kommer att vara ett viktigt val för klimatet och en konkret möjlighet för dig att påverka klimatpolitiken. Eftersom vi vet att EU lätt kan bli lite rörigt har vi bett våra vänner på Väljarskolan, som är Sveriges största politiska konto på Instagram att hålla oss i handen fram till valet. De är opolitiska och opartiska och kommer att förklara förklara för oss vad EU är, vad EU gör för klimatet och hur man tar reda på vilket parti och vilken kandidat man ska rösta på. Du hittar inläggen på vår Facebooksida och på Instagram.

Politikerpåverkan

AP-fonderna

På alla hjärtans dag var Föräldravrålet med och lämnade över underskrifter till finansminister Per Bolund, för att få AP-fonderna att divestera, det vill säga flytta våra statliga pengar från fossila investeringar till etiskt försvarbara alternativ. Överlämningen skedde i samarbete med Greenpeace och representanter från tre generationer fanns på plats, i form av PUSH Sverige, Föräldravrålet och PRO.

Konsumtionsbaserade klimatmål

Under februari undertecknade Föräldravrålet också ett brev till statsråden Isabella Lövin, Anders Ygeman, Ibrahim Baylan, Ardalan Shekarabi med titeln “Förslag kring uppdrag till Miljömålsberedningen och Naturvårdsverket angående konsumtionsbaserade klimatmål”. Detta brev ger en rekommendation till regeringen att ge Naturvårdsverket i uppdrag att utreda befintliga och tänkbara framtida styrmedels potential att minska de konsumtionsbaserade utsläppen på både lång och kort sikt.

Föräldravrålet i media

2019-01-29

Föräldravrålets Frida Berry Eklund kommenterar förskolans nya läroplan i Aktuell Hållbarhet.

“Vi tycker att det är jättebra att hållbar utveckling lyfts in i läroplanen för de allra minsta, de är ju nästa generations miljökämpar. Det vi pratar mycket om upplevs som mer viktigt. På så sätt skickar vi en tydlig signal till barnen att vi som vuxna bryr oss och agerar på hoten mot deras framtid.”

Läs hela artikeln hos Aktuell hållbarhet.

2019-03-06

Frida Berry Eklund och Janine O’Keeffe, initiativtagare #parentsforfuture, skriver en debattartikel för Supermiljöbloggen med budskapet att klimatkrisen är de vuxnas ansvar, inte barnens.

“Därför är det viktigaste du kan göra som oroad förälder att påverka politiken genom att bidra till att bygga en stark opinion för klimatomställningen. … Låt oss bli hundratusentals som visar i handling och i ord att vi kräver krafttag från våra politiker, från vänster till höger. Det är vårt förbannade ansvar.”

Läs hela artikeln på Supermiljöbloggen.

Så kan du stötta oss

Föräldravrålet är en ideell förening, som drivs av ett litet gäng vanliga föräldrar, helt på sin fritid mellan förskolehämtningar och fotbollsträningar. Har du en slant över, swisha gärna till 123 268 05 69. Har du tid över, ge av din tid och dina talanger! Hör av dig till info@foraldravralet.se.

Recent Posts
Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt