Hitta din egen klimatnisch

 In Föräldravrålet/blogg
Sara Hedman

Sara Hedman

Jag har två barn. Två pojkar som är helt underbara på sina alldeles egna sätt. Som mamma skulle jag vilja ta ner stjärnorna åt mina söner.  Jag önskar dem det bästa av livet. Precis som alla ni andra föräldravrålare önskar detsamma för era barn. Det är en biologisk instinkt vi föräldrar bär på. Men nu har vi samlats här i detta uppror för att vi befarar att det inte blir så.

Temperaturen har redan gått upp en grad. Om det skulle nå fyra grader går vi en säker död till mötes. Katastrofer som drabbar främst jordens fattiga blir allt fler. Hela länder hotas av att sjunka ner i havet på grund av ökade vattennivåer när polarisarna smälter.

När drabbar det oss uppe i norr, vi lyckligt lottade som faktiskt också varit delaktiga i att orsaka temperaturhöjningarna? Jag tänker att det kanske redan märks av under mina söners livstid. Får de se sin hemstad förintas av vattenmassor? Kommer deras hem en dag att förstöras i en orkan? De kanske omkommer i en miljökatastrof?

Det är därför jag är så tacksam för initiativ som Föräldravrålet. Många hoppfulla mammor och pappor, släktingar och medmänniskor gillar, går med och skriver på. Det har lett till brev och enkäter till samtliga politiska partier i riksdagen med uppmaningen – lagstifta mot klimatkatastrofen, gör miljön till prioritet ett!

Föräldravrålet rör inte bara om på ytan utan kan även röra om inom oss. Jag tror det är svårt att skriva på en lista som vrålar för miljön utan att tänka över sina egna val. Vad gör min livsstil med klimatet? Vilka utsläpp står jag för?

Vi måste börja med oss själva. Om vi inte gör vårt yttersta för att leva klimatsmart kan vi aldrig kräva av politikerna att de fattar beslut i en miljövänlig anda. Vår trovärdighet skulle halta.
Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Själv har jag valt att gå ner i arbetstid för att slippa stress och kunna vara där för mina barn. Det gör att jag hinner tänka mer på miljön. Och jag har bytt ut en del vanor mot mer miljövänliga alternativ. Begagnat istället för nyproducerat, hemlagat istället för snabbmat, utflykter inom närområdet istället för utlandssemestrar och så vidare. Det är mina val.

På min blogg, Ensamma mamman downshiftar, skriver jag om vår vardag, mina funderingar och hur vi får ihop det ekonomiskt.
Det finns många vägar till ett miljövänligt leverne. Det gäller bara att hitta sin egen nisch och att utifrån den ändra på vissa vanor. Att göra sitt bästa är alltid gott nog för vår värld är värd att värna om.

Sara Hedman, mamma till Henrik, 12 och Emil, 10

Recent Posts
Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt