Hoppas vi ses på Klimatriksdag 2018, 4-6 maj!

 In Föräldravrålet/blogg

Gästbloggare: Karin Sundby

Karin Sundby klimatriksdagEn lagom varm sommardag för tre år sedan var jag ute och hängde tvätt med Johan Rockström sommarpratandes i mitt öra. Små byxor och tröjor vajade i vinden medan Johans allvarsamma stämma pratade om en avgörande höst för klimatet, om tre viktiga möten med världens ledare som skulle avslutas med COP-mötet i Paris. Han hade lika gärna kunnat stå där i min trädgård och slagit mig hårt med brännbollsträ I huvudet, hans ord hade samma effekt.

Ett engagemang som slumrat till vaknade med full kraft. Efter medvetna tonår hade jag under lång tid pausat och bara levt. Jobbat, rest, fått barn; parerat jobbiga frågor, sett till att de höll sig på betryggande avstånd. BAM. Jag är vaken nu.

I mitt sökande efter ett sammanhang för att börja engagera mig gick jag på möte med Klimatsverige när Klimatriksdagen kom upp på tapeten. Jag läste boken från Klimatriksdag 2014 och sveptes med i det engagemang som alla som var där vittnade om. Våren 2016 bildade vi en ny förening och jag gick med i styrelsen. Redan första mötet lyfte vi friskt ambitionsribban för Klimatriksdag 2018 skyhögt.

Drygt två år och oändligt många ideella arbetstimmar senare är vi nu på upploppet, det är en månad kvar till Klimatriksdag 2018 går av stapeln. Vi har fått in 250 motioner och nära 200 organisationer och företag stödjer vår värdegrund. Vi har en rad samarbetspartner som gått in och stöttat ekonomiskt. Vi har ett brett program med riktigt bra namn; vi har strävat efter ett evenemang som förutom att sätta press på våra politiker, ska inspirera, stärka och peppa alla som är där.

Säkerhet och trygghet verkar bli viktiga nyckelord i valdebatten. När vi lyssnar på vetenskapens varningar får de här orden en betydligt djupare innebörd som sträcker sig långt in i framtida mandatperioder. Är inte grundförutsättningarna uppfyllda och vi säkerställer att vårt hem, vår vackra blå planet, är i balans så kan vi inte på allvar prata om säkerhet och trygghet.

Så kom igen nu – Annie, Ebba, Jan, Jimmie, Stefan, Isabella, Gustav och Jonas! Känn vetenskapens brännbollsträ svinga i luften. Det är dags att vakna nu, på riktigt, och agera rakryggat med enorma skopor av politiskt mod. Vi är många som förväntar oss ett ledarskap för framtida generationer, låt våra röster – vårt stöd, bli grunden för framtidens politik. Det är dags nu!

Och alla föräldravrålare, jag hoppas vi ses 4 – 6 maj i Stockholm! Biljetter finns på klimatriksdagen.se

Karin Sundby, Ordförande i föreningen Klimatriksdagen, som vrålar för mina barn Oliver, 8 år, Nils och Alfred 5 år, för mina syskonbarn och alla andra barn på planeten.

 

 

 

Recent Posts
Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt