Jag är en klimatsyndare – stoppa mig!

 In Föräldravrålet/blogg
Kathleen McCaughey

Kathleen McCaughey

Jag är en klimatsyndare. Jag älskar att resa. Det är det bästa jag vet. Uppleva andra kulturer, dofter, smaker. Fast det behöver inte vara exotiska resmål. Jag åker gärna till Alperna. Lite sjukt är det. Åker flygplan till smältande glaciärer. Men jag reser inte överdrivet ofta. Jag känner folk som reser betydligt oftare än jag.

Jag har dragit ner på köttkonsumtionen. Äter bara kött ibland. Och då helst vilt eller ekologiskt. Fast ibland finns det inte ekologiskt eller vilt i butiken. Men jag äter inte överdrivet mycket. Jag känner folk som äter kött betydligt oftare än jag.

Jag åker kollektivt. I alla fall till och från jobbet. Barnen skjutsar jag med bil, och handlar gör jag med bil. Men jag kör inte överdrivet mycket. Jag känner folk som kör betydligt mer än jag.

Men jag känner också folk som aldrig flyger, är vegetarianer och som inte äger bil. De har klimatångest. De gör allt de kan, men det kommer att gå åt helvete i alla fall. De är för få. Speciellt när det finns sådana som jag, och de andra, de jag känner som gör ännu mindre än jag.

När jag hör Erlandsson säga att det är upp till individen att bestämma hur mycket kött man ska äta blir jag lite besviken. Och när Reinfeldt säger att det inte spelar någon roll vad Sverige gör, blir jag lite trött. Tänk vad roligt det vore att ha politiker med lite mod. Vilja. En vision.

En vision om ett Sverige som ligger i framkanten av utveckling av förnybara energikällor, som effektiviserar energianvändningen, och minskar sina utsläpp. Ett Sverige som är drivande i internationella sammanhang och som visar vägen här hemma.

För det ska inte vara upp till individen. Det är för billigt och för roligt att resa. Det är för gott och för billigt att äta kött. Det är för bekvämt att åka bil. Utan en politisk vilja, utan lite mod och en vision så kan vi lika gärna ge upp. Jag klarar inte av det i alla fall. Inte ensam. Politiker: hjälp mig!

Kathleen McCaughey, mamma till Rebecca 10 och Dexter 8 år.

Recent Posts
Comments
pingbacks / trackbacks
Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt