Möt föräldravrålaren Alexandra Sailer

 In Föräldravrålet/blogg

citatbild alexandra sailer föräldravrålet

Möt Alexandra från Umeå som jobbar läkare om varför hon valde att gå med oss och bry sig om klimatet. Dessutom ger hon sina bästa klimat- och miljötips!

Hej Alexandra, hur länge har du varit med i Föräldravrålet?

Jag gick med för bara några veckor sedan efter att ha hittat Föräldravrålets Facebook-sida av en slump under våren 2017. Efter att ha följt Föräldravrålet en tid på Facebook samt läst deras blogg, ville jag engagera mig i organisationen.

Varför Föräldravrålet?

Engagemanget för klimatfrågan är hög hos Föräldravrålet. Drivkraften kommer från den oro vi känner för att våra barn riskerar att få leva i en värld som präglas av naturkatastrofer, med matbrist och flyktingströmmar som följd, samt alla andra negativa konsekvenser som den globala uppvärmningen kan ge. Vi vill aktivt motarbeta denna utveckling så att våra barn inte ska behöva städa upp en trasig värld efter oss.

Vad gör Du för att minska din klimatpåverkan?

Vår familj arbetar för att minska mängden bil- och flygresor, vi stort sett uteslutit nötkött från vår diet hemma och gör heller inga spontanköp längre (vilket har visat sig vara ett mycket bra beslut eftersom det har lett till mindre skräp i huset och mer tid till annat på helgerna). Men vi har en bit kvar innan vi kan känna oss nöjda. Med den äldre generationen boendes utomlands är det en stor utmaning att helt ge upp flyget och barnens många aktiviteter leder till klimatosmarta bilresor. Gällande måltiderna hemma är min målsättning att familjen ska övergå till vegetarisk kost men idén behöver få sjunka in lite hos mina barn. (Jag tar tacksamt emot recept på barnvänliga vegetariska maträtter!)

Dina bästa tips för den som vill leva klimatsmart?

Oavsett vad det står i vissa mycket optimistiska artiklar i medierna – att leva klimatsmart kräver en omställning från det som vi idag är vana vid och tar för givet. Omställningen kan kräva en del planering som tar lite extra tid, vilket ofta är en bristvara i barnfamiljer. Så om man vill börja leva klimatsmart är mitt bästa tips att man sätter ett konkret och tidsbegränsat mål, som exempelvis 2 vegetariska middagar under 6 veckor. Då kommer man igång ganska snabbt och när man väl är igång, är det också lättare att fortsätta.

Ett annat tips är titta in på Klimataktions hemsida under ”Klimatuppdrag” som varje månad har bra idéer och tips. Försök också att se det positiva i förändringen som du jobbar med. Att åka tåg med hela familjen går kanske inte lika snabbt som flyget men man får mycket tid till att umgås och spela spel.

Se också till att berätta om dina klimatsmarta projekt för din omgivning och om din oro när det kommer till klimatförändringarna. Det är viktigt att vi lyfter detta viktiga ämne så mycket som möjligt och initierar klimatdiskussioner så att fler vill engagera sig. Slutligen: självklart är du välkommen att vråla med oss!

Recent Posts
Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt