Möt föräldravrålaren Helena Ihrstedt Harling

 In mötFV

föräldravrålare-helena-ihrstedt-harling

En riktig veteran, trädgårdsmästare, redaktör, kommunikatör och klimatkämpe! Läs hennes utförliga råd om hur du kan minska din klimatpåverkan!

Hur länge har du varit med i Föräldravrålet?

Sedan årsskiftet 2012/13. Under hösten 2011 hölls en klimatkonferens som blev väldigt uppmärksammad eftersom ländernas ledare misslyckades med att komma överens, och året efter var det mycket tal om nalkande klimathot, smältande isar, stigande havsnivåer, ökade temperaturer, svält, krig…  Det var som att det plötsligt gick upp ett ljus hos media, hos politiker och bland vänner. Och hos mig. För första gången fattade jag vidden av vår civilisations påverkan på vårt jordklot, och jag fick klimatångest. Mina barn var då 3 och 6 år gamla – vad skulle bli av deras framtid? För att hantera klimatångesten kände jag att jag var tvungen att agera på något sätt, och lägligt dök det upp en intervju med Föräldravrålets talesperson i DN. Inspirerande! Jag kontaktade dem och frågade om jag kunde göra något konkret blev då bloggansvarig!

Varför är du engagerad i Föräldravrålet?

Jag har alltid varit intresserad av miljöfrågor och engagerat mig på olika sätt. Men när klimatfrågan kom upp blev det så tydligt att det inte längre räckte med att vi enskilda människor gör pyttesaker i vår vardag. Vi som konsumenter kan inte fixa detta enorma systemfel i vår moderna civilisation genom att panta eller sopsortera. Det behövs politiska beslut, lagar, ekonomiska tvång och andra strukturella lösningar. På nationell och global nivå. Så Föräldravrålets mission att påverka och stötta politiker att fatta modiga beslut för allas vår framtid tycker jag är en fantastisk väg att gå. Och ett sätt för många utan expertkunskaper att ändå engagera sig och kunna förmedla till politiker att VI ÄR MÅNGA.

Vad gör du för att minska din klimatpåverkan?

Förutom de “vanliga” sakerna som att sopsortera, handla ekologiskt mm försöker jag också tänka att handla sådant som producerats lokalt och mat som är säsongsodlat. Dvs jag köper inte jordgubbar mitt i vintern från Spanien eller blåbär från Peru. Vi äter max 1-2 kötträtter i veckan. Försöker minimera slit och släng – dvs köpa färre saker med kvalitet och laga trasigt. Sen har jag och familjen inte flugit på 8 år, vi fjällvandrar och tågluffar istället.

Men jag kan tycka att det är knepigt och energikrävande att vara medveten konsument. Ett exempel är: Vilket av affärens FEM OLIKA linfrö-märken är mest miljö-och klimatvänligt? Vad kan jag som konsument veta? Tex VAR det odlats, HUR det odlats, hur LÅNGT det transporterats, I VAD de förpackats, osv…

  • Lantmännen: lokalproducerat, dvs odlat i Sverige, inte ekologiskt, pappersförpackning.
  • Risenta: okänt produktionsland, inte ekologiskt, plastförpackning.  
  • Kung Markatta: KRAV-märkt, odlat i Polen, plastförpackning.
  • Garant: EU-eko, okänt produktionsland, plastförpackning.
  • Saltå Kvarn: KRAV-märkt, odlat i Kazakstan, pappersförpackning.

Skulle man analysera så inför varje vara man ska köpa skulle man ju bli galen! Det måste bli enklare att vara konsument!

Dina bästa tips för den som vill leva klimatsmart?

Ät mindre kött. Kör mindre bil. Flyg mindre. Konsumera mindre och smartare. Och framförallt – läs på, engagera dig och prata med vänner. Känslan av ett “vi” ska inte underskattas.

Vad skulle underlätta för dig att göra rätt i vardagen?

Det bör bli dyrare med sådant som påverkar miljön och klimatet negativt. Ta bort subventioneringar på flyg till exempel. Och så bör det bli billigare med sådant som är miljösmart: som tågresor, lokalproducerad mat och tjänster som minskar nyproduktion. Då är det lättare att göra rätt. Och för alla att ha råd att göra rätt.

Recent Posts
Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt