Möt föräldravrålaren Perikles L Nalbantis

 In Föräldravrålet/blogg

citatbild-perikles-l-nalbantis

Möt Perikles L Nalbantis från Stockholm som till vardags är lärare men även Föräldravrålets ordförande, om varför han är engagerad i Föräldravrålet och vad som måste till för att vi ska komma på rätt köl med klimatet.

Hej Perikles, hur länge har du varit med i Föräldravrålet?

Sedan november 2013. Jag kom in i en spännande period med mycket aktivitet.

Varför är du engagerad i Föräldravrålet?

Oj, av så många olika anledningar. Därför att det är ett jättebra sätt för mig att vända klimatångest och oro inför den framtid mina barn ska möta till konkret aktion. Då kanaliserar jag oron till att göra en massa bra och så är det JÄTTEKUL att skapa eller planera grejer som syns, hörs och gör avtryck. För att många människor i Föräldravrålet är väldigt inspirerande, smarta och ser den större bilden, vilket jag gillar!

Vad gör du för att minska din klimatpåverkan?

Frågan är vad jag inte gör. Håll i dig: jag källsorterar, har slutat äga bil, cyklar med släpvagn (fraktar bl.a. barn och matvaror), åker tåg istället för flyg, använder flergångskassar, dricker kaffe i flergångs-take-away-mugg, komposterar, återanvänder i största möjliga mån prylar och kläder och köper väldigt lite nytt. Jag tar kostnaden för att låta laga kläder och prylar när det behövs. Vidare följer jag min energi- och varmvattenanvändning och försöker minska den. Jag äter delvis veganskt och delvis vegetariskt och slänger otroligt lite mat. Allt återanvänds i någon gryta eller äts upp (jag har minskat mina egna krav på en perfekt måltid och mixar rester som kanske inte passar ihop perfekt). Jag köper Svanenmärkta möbler i hållbara material som trä, och undviker plast och billiga grejer. Kvalitet och tidlös design räcker mycket längre. Allt jag gör försöker jag också inspirera andra till att göra, men riktigt stor skillnad kan jag ju göra först när politikerna gör så att både jag och andra lättare kan leva ett mindre klimatbelastande liv.

Dina bästa tips för den som vill leva klimatsmart?

Våga utmana dina föreställningar om hur livet ska levas. Är det verkligen de prylar, kläder och transportmedel du omger dig med som ger VERKLIG lycka? Måste du åka till värmen på vintern, eller ger en skidsemester i svenska fjällen en lika bra upplevelse? Vad kommer kännas bäst innerst inne för dig? Att leva ett liv på lånade resurser, eller att leva ett ärligt liv i harmoni med naturen och i solidaritet med människor som annars riskerar bli utsatta på grund av hur vi rika lever våra liv?

Ta till dig forskningen om vilken positiv påverkan det har på hälsan att vistas ute i naturen. Gå ut och lär känna naturen, så kommer du också värna om den (och i förlängningen skapa förutsättningarna för ett bra liv för dina barn och barnbarn). De aktiviteter som är de billigaste, t ex att vara ute i naturen och att umgås med vänner och familj, råkar också vara de mest klimatsmarta.

Vad skulle underlätta för dig att göra rätt i vardagen?

Att klimatförstörande aktiviteter, prylar, material och verksamheter blir dyrare än de som är klimat- och miljöfrämjande. Jag vill inte ha fem miljoner val utan vill bli presenterad för det mest miljövänliga inom varje kategori. För många val framkallar dessutom enligt forskningen stress. Att politiker ger mig möjlighet att på ett enkelt sätt göra rätt i vardagen! Man ska inte behöva “gå genom eld och vatten” för att göra rätt. Inte ens medvetna medborgare orkar alltid det.

 

Recent Posts
Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt