Skrota fossilbilen

 In Föräldravrålet/blogg

Gästbloggare: Per Ribbing

Skribenten framför elbil av indiska märket Reva

Alice: Kan du snälla berätta vilken väg jag ska välja?
Katten: Det beror ju på vart du vill komma?
Alice: Det vet jag inte.
Katten: Men då spelar det ju ingen roll vilken väg du väljer.
Alice: Bara jag kommer nå’nstans.
Katten: Oh, men det gör du ju längs alla vägar, bara du går tillräckligt långt.

Raderna från Alice i Underlandet får illustrera hur förvirrad miljödebatten ofta är. Den präglas av ett pest-eller-kolera-resonemang och ingen verkar tänka på att oavsett om vi väljer pest, eller kolera, så blir vi sjuka i bägge fallen. Många gånger sitter man fast i gamla tankemönster och gamla vanor, när det vore bättre att tänka helt nytt.

Det finns ett ypperligt verktyg för att sätta ramarna för ett hållbart samhälle och att göra miljömässigt riktiga val: FSSD, eller Framework for Strategic Sustainable Development. FSSD togs fram i Sverige under ledning av professor Karl-Henrik Robèrt och kan användas i alla sammanhang, av politiker, organisationer och privatpersoner.

FSSD säger att det finns fyra ramar vi måste hålla oss inom för att ha ett hållbart samhälle:

–        Naturen ska inte utsättas för en systematisk koncentrationsökning av ämnen som utvinns ur berggrunden

–        Naturen ska inte utsättas för en systematisk koncentrationsökning av ämnen som producerats i samhället

–        Naturen ska inte trängas undan fysiskt

–        Människor ska inte hindras från att få sina grundläggande behov tillgodosedda

Om vi lyckas ställa om till ett hållbart samhälle, då kan vi från framtiden titta tillbaka till idag och fråga oss; ”Vad var det vi gjorde då som hjälpte oss på vägen fram till det hållbara samhället vi lever i idag?”

Använder vi de fyra ramvillkoren ser vi exempelvis direkt att elbilen är den bil vi ska satsa på idag. Inte fossilbilen. Den bryter ju direkt emot det första villkoret eftersom fossila bränslen kommer ur berggrunden. Så istället för att välja mellan pest eller kolera kan vi säga att vi borde välja ”SOL-era”. Bilar som kan drivas med el direkt från solen.

FSSD gör planerings- och beslutsprocessen väldigt enkel. Varför används inte FSSD mer?

Jag har ett möjligt men väldigt deprimerande svar: att även vi engagerade miljövänner har en eller flera darlings som vi inte vill inse inte passar i det hållbara samhället. Ett exempel är missuppfattningen att det är bra att köra vidare med sin gamla fossilbil, vilket är en populär myt inom stora delar av miljö-Sverige. Men testa själv. Testa FSSD. Ställ dig innanför de fyra ramarna i ett framtida hållbart samhälle och se tillbaka till idag och fråga dig själv på vilket sätt valet att behålla din gamla fossilbil hjälpte oss att bli hållbara?

För våra barn och barnbarns skull måste vi lära oss att tänka nytt, men att alltid hålla oss inom de fyra ramarna. Det är den vägen vi ska välja för att komma framåt.

OBS! Har man inte råd så har man inte råd. Jag har själv inte råd med en ny elbil så jag får klara mig på min el-Brompton och tåg. Med denna pärla har jag rest över hela Europa på InterRail, så jag avslutar med en av mina favoriter:

”Use your brain – go by train.” Även det valet hjälper oss till ett hållbart samhälle!

Med elcykel vid tåget

Per Ribbing, som vrålar för Ebba, Gustaf, Elise och Safi.

 

En längre debattartikel på samma tema, ”Dags att välja väg – satsa på elbilen”, publicerades i Ny Teknik 20171023.

 

Recent Posts
Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt