Snart riksdagsval

 In Föräldravrålet/blogg

Gästbloggare: Susanne Åberg

Susanne Åberg

Jaha, då är det snart dags igen. Ett år till riksdagsvalet.

Det har ju faktiskt hunnit hända en hel del på klimatområdet sedan förra valet. Stora delar av världen har enats om Parisavtalet. Och här på hemmaplan har ett klimatpolitiskt ramverk antagits av riksdagen – vi har numera en klimatlag, ett klimatpolitiskt råd och nya etappmål på klimatområdet.

Men ändå: Det går så långsamt! Det behöver hända mycket mer, och mycket snabbare!

Frågar man svenska politiker så svarar förstås de allra flesta oavsett parti (med några undantag) att jodå, de tycker klimatet är viktigt. Jätteviktigt. Men när det väl kommer till kritan så är det en hel del av dem som ändå inte verkar tycka att klimatet är viktigt jämfört med andra saker. En del tycks liksom säga nej till alla förslag på klimatåtgärder – “nej, men det där missgynnar [insert lämplig grupp]” eller “nej, men då blir det för dyrt för [insert någon annat]” eller “nej, det kostar för mycket”.

HALLÅ!

Poängen med klimatåtgärder är ju just att de ska få oss att göra mindre av något vi människor annars envisas med att göra – för att vi gillar det eller för att vi är lata eller något sånt. Så poängen är att det ska bli dyrare eller osmidigare eller på annat sätt lite svårare. Om man stoppar alla åtgärder som gör det lite jobbigare för någon så kommer vi ingenstans.

Och ja, det kostar att genomföra en del åtgärder. Men, det kostar MYCKET MER att inte göra det som behövs nu, jag lovar.

Men ibland hade det varit smidigare om de politiker som bara säger “klimatet är viktigt” för att det ska låta bra istället hade sagt “nej, vi bryr oss inte om klimatet”. Det hade gjort det lättare, det där med valet.

Tyvärr innebär det här en massa extra jobb för oss som bryr oss om klimatet på riktigt. Det räcker inte att kolla upp om ett parti eller en politiker säger sig bry sig om klimatet. Vi behöver också undersöka vad de faktiskt menar med det. Vilka konkreta förslag de har och vad de förslagen innebär och om de räcker till. Hur mycket pengar de är beredda att lägga på klimatet. Hur de reagerar på andra partiers förslag på klimatåtgärder och om de är beredda att samarbeta över blockgränser för att åstadkomma klimatnytta eller om de föredrar att mucka gräl, markera positioner, skylla ifrån sig eller förvänta sig att någon annan ska lösa det här.

Men vi har ett år på oss innan valet. Ett år till att fråga och undersöka. Gör det!

Förresten är det inte bara riksdagsval, då om ett år. Det är val till kommuner och landsting/regioner också. Och det är faktiskt där mycket av det konkreta arbetet genomförs. Dessutom är det inte alls säkert att partierna agerar likadant som i riksdagen.

Kanske kan du mobilisera andra klimatengagerade i din kommun inför valet och se till att frågan lyfts i debatten? Vilka lösningar vill ni se hos er? Skriv insändare! Ordna klimatåtgärdsdebatter! Se till att klimatfrågan syns!

… så ska vi från Föräldravrålet försöka hjälpa till att belysa klimatpolitiken på riksplanet.

Recent Posts
Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt