Tänkvärt på kylskåpet

 In Föräldravrålet/blogg
Christer Sanne

Christer Sanne

På mitt kylskåp sitter följande citat av den danske författaren Carsten Jensen:

Det är omöjligt att ha ett barn och förakta världen som den är. … Det är en av de motsägelser som livet inte tillåter. Sätter man ett barn till världen har man förbundit sig inte bara med barnet, utan också med världen. Man blir på en gång klokare och dummare. …

Det är ju så lätt att förtvivla inför världens tillstånd. Den som överhuvudtaget försöker ändra på någonting utanför den egna lilla världen kan förefalla lite korkad jämfört med alla som avfärdar allt vad de ser med några snärtiga cynismer. Ett annat, gammalt och lite uppgivet citat kommer för mig, av Karl Erik Lagerlöf: ”De miljöengagerade är ju lite kuriösa – är det inte så man betraktar dem (oss). Ändå kräver man att de ensamma ska bära jordens framtid på sina axlar.

Har man barn – kanske till och med barnbarn – så fastnar fraser som ”efter oss syndafloden” i halsen. Ska barnen och barnbarnen alltså drunkna? För vår självupptagna livsstil?

Det är där klokheten behövs. Någon måste axla ansvaret. Det kan göras på olika sätt. Jag uppskattar dem som lägger om sin egen livsstil, som avstår från att flyga och andra skadliga vanor. Jag beundrar dem som demonstrerar för att uppmärksamma omvärlden och media och politikerna på sin sak. Jag försöker också leva rätt men inser att jag ändå bara är ”fläckvis grön”. Däremot försöker jag påverka med ord. Det kan tyckas lite bekvämt men det är också viktigt att använda de medel som media och ”beslutsfattarna” är vana vid. För att jag och miljoner andra människor ska bli mer ”gröna” är det nödvändigt att påverka strukturerna, att ändra formerna och normerna för vårt arbetande, vår konsumtion, vårt resande.

Politik är att gneta med ett sådant förändringsarbete: lagar, skatter, regler, anslag. För att förändringen ska börja gå åt rätt håll behöver de som ägnar sig åt det påverkas. Både med kunskap och idéer och genom handfasta demonstrationer. Vi måste visa att vi vill ha, och att vi kommer att acceptera svåra beslut även om man kan knorra lite över att behöva rucka på gamla kära vanor.

Christer Sanne, vrålar för sju barnbarn mellan 6 och 19 år.
Samhällsforskare och författare till bl a Keynes barnbarn och Hur vi kan leva hållbart 2030

Recent Posts
Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt