Tillsammans ska vi påverka makthavarna

 In Föräldravrålet/blogg

Caroline Röstlund

Jag har vaknat. Nu i vinter. Det heter visst så när man inser hur det egentligen står till med jorden och klimatet.

Jag har alltid kallat mig miljövän och jag har sorterat mina sopor och köpt ekologiskt odlade bananer. Men allvaret har jag skjutit ifrån mig. Som så många andra.

Jag heter Caroline, är mamma till fyra barn och arbetar som illustratör. Mina uppdrag varierar och mest gör jag bilder som riktar sig till barn.

Jag vill arbeta med sådant som spelar roll och för mig handlar det alltid om att välja uppdragen som känns bra och som är värda min tid och mitt engagemang.

I december förra året fick jag frågan om jag ville göra loggan till ett nytt nätverk som bestod av föräldrar och andra vuxna som värnar miljön och barnens framtid. Ett typiskt uppdrag som är värt att göra. Nätverket skulle heta Föräldravrålet.

Jag funderade på hur en sådan logga skulle se ut och bad kvarterets barn komma till ateljén för att hjälpa mig. De skrev fina bokstäver med fingerfärg och gjorde massor av handtryck, vi höll på i flera timmar. När de var klara monterade jag allt i datorn, gissa om barnen var stolta efteråt.

Förädravrålet

Det var en bra eftermiddag och nu har vi en fin logga!

Att ”vakna” däremot har inte varit lika lustfyllt… Det gör fysiskt ont i mig när jag tänker på hur vi människor förstör jorden.

Jag läser inte klimatrapporter inte heller artiklar om hur illa det är. Jag har haft skygglapparna på ganska länge.

När jag av en slump såg dokumentären ”Home” av fotografen och filmaren Yann Arthus-Bertrand gick jag sönder inombords. Det var som om allt blev helt tydligt och jag förstod på riktigt att det är nu vi måste göra något, inte sen. Det är jag som måste agera, det hänger på oss som är vuxna idag.

Samtidigt fylls jag av förundran över världens skönhet och naturens möjlighet till läkning. Det gav mig hopp och en gnista av att vilja göra något.

Klimathotet är ohanterligt och svårt att förstå. Det känns stort och ensamt och hopplöst. Frågan som mal i mig hela tiden är den samma.

Vad kan jag göra: åt att Kina öppnar två nya kolkraftverk om dagen eller att glaciärer smälter så att hela byar blir utan dricksvatten, sjöar torkar ut och isberg smälter. Jorden värms sakta men säkert upp och med det följer ofattbara konsekvenser. Och det känns som att jag ingenting kan göra. Vad spelar det för roll att jag köper ekobananer eller ägg från frigående höns?

Jag är nog inte ensam om den känslan, eller?

En tröst i eländet är faktiskt Föräldravrålet och att andra känner likadant, att andra blir arga och sätter ner foten. Tillsammans vrålar vi ut vår frustration ”Nu får det vara nog!” Tillsammans kan vi kräva att politiker och makthavare prioriterar miljöfrågan nu. Att de som har makten agerar. Att de vänder sina blickar mot det som är viktigt och slutar stirra ner i plånböckerna. Det är nu vi kan förändra!

Jag vill kämpa för att mina barn ska få en framtid där de kan leva, där de kan känna hopp och få egna barn som de kan älska.

Föräldravrålet är för våra barn.

Men vi måste bli fler. I Göteborg och i väst är det glest av oss vrålare. Vi behöver samla ihop oss. Om du vill engagera dig och hjälpa till att hitta sätt att få andra föräldrar att skriva på uppropet, hör av dig. Tillsammans kan vi göra skillnad. Om vi kan påverka dem som vi har närmast oss, familj, vänner, förskolor och skolor har vi gjort ett bra jobb.

Du kanske inte tror att det spelar någon roll att bry sig här hemma i ditt eget lilla område men det gör det. För vem bryr sig om dina barn om inte du gör det?

Kanske har du en idé om något vi kan göra för att samla namn eller kan du lobba för vår sak på något annat vis. Hör av dig till info@foraldravralet.se

Ser fram emot ett samarbete med er alla! Och hoppas på att även ni vaknar, för även om det gör ont så är det faktiskt värt det.

Caroline Röstlund, mamma till Tova 15, Etta 13, Stina 11 och Viggo 7 år.

Recent Posts
Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt