Vi tänkte på dig, fastän du inte var född

 In Föräldravrålet/blogg
Cataring Rolfsdotter-Jansson

Catarina var en av talarna på People’s Climate March i Malmö den 29 april 2017, och läste då upp denna text.

Här kommer en blogg om klimatet du kan läsa för dina barn. Jag har skrivit den till det barnbarn jag hoppas jag en dag får.

Några år innan du föddes, 2017, var vi jätterädda. Vi hade släppt ut för mycket gaser i luften och planeten började bli för varm. Den blev varmare och varmare och människor i många länder drabbades av torka, svält och översvämningar. Många fick fly från sina länder hit till Sverige. Det vi var rädda för att det skulle bli ännu värre kallade vi klimatförändringar.

På den tiden körde de flesta en bil som de ägde själva och som släppte ut gaser som gjorde allting värre. Vi reste med flygplan som släppte ut jättemycket gaser, ofta, trots att vi visste att det gjorde planetens feber ännu värre. Vi köpte en massa saker som var gjorda av material som skadade planeten när vi tillverkade det, som vi sedan slängde, både kläder och prylar.

Men då, några år innan du föddes, började vi förstå hur mycket skada vi gjorde. Politikerna, människor som vi valt för att planera för din framtid åt oss, började fatta kloka beslut. De gjorde det enklare att välja att göra saker som var bra för klimatet. Det var massor av människor som gick ut och demonstrerade för att politikerna skulle förstå hur viktigt det var att skapa regler som gjorde att vi slutade att släppa ut skadliga gaser i luften.

Vi tänkte på dig, fastän du inte var född. Vi slutade köpa en massa onödiga saker som vi slängde, vi började åka tåg istället för att flyga, och lånade bilar och andra saker istället för att äga dem. Vi började laga istället för att slänga. Du vet, allt det där som vi gör nu.

2017 var det många som åt kött varje dag. Varje dag, kan du tänka dig så tokigt. Fastän vi visste att det var jättedåligt för er som skulle födas sen. Men sen kom alla bra och goda saker som är vegetariska och du vet ju att nu är det sällan som man äter kött, och då är det ju ekologiskt och svenskt kött.

2017, några år innan du föddes, det var då det vände. Då gjorde vi fortfarande energi av olja och kol som gav planeten feber. Men redan då var det faktiskt billigare att göra energin av vind och sol. Så väldigt snabbt slutade vi med olja och kol.

Vem som gjorde allt detta så bra? Ja, det var massor med människor. Vi gjorde det tillsammans. Vi förstod till slut att vi är EN familj på planeten och att den är vårt hem. Att allt vi släpper ut på den stannar här, att inget smutsigt och skadligt försvinner. Och att när vi började göra bra saker tillsammans så kändes det bra. Vi blev vänner som hjälps åt.

Vi tänkte på dig, fastän du inte var född.

Jag vill – i egenskap av mamma och en dag förhoppningsvis mormor – tacka alla som kämpar för att vi ska stoppa oåterkalliga klimatförändringar. Tillsammans är vi starka. Tillsammans.

Catarina Rolfsdotter-Jansson

Catarina Rolfsdotter är moderator, författare och moderator med hållbar utveckling som specialområde. Hon är en av tre talespersoner för Föräldravrålet.

Recent Posts
Kontakta oss

Not readable? Change text. captcha txt